Hästbo

Bild 1-10
 

Hästbo

Bilder

Bildsida 49

Har ni information om bilderna klicka på länken
 Info

Åter Hästbo Bild Index

  

Hästbo Bild 49:1. Huset rakt fram bakom Missionshuset, är huset där Soldat Willhelm Rudolf Ferneborgs Hustru och fyra små barn blev innebrända den 11 januari 1904. Bilden är tagen något år tidigare. Missionshuset som ligger närmast blev klart 1901.
Foto Karl Nilsson.

   

Hästbo Bild 49:2. På den här bilden kan man se det nedbrunna huset längst upp till vänster. Längst ner till vänster är det första lertaget som låg inne på Hästbo Ångsågs mark. Landgångarna som syns leder till det första Tegelbruket som ligger i höger bildkant mitt för Åsvägen. I det här Tegelbruket handslog man tegel. I dag går Östansjövägen från korsningen vid Åsvägen mitt emellan uthusen på bilden och vägen som går i kanten på lertaget. Det vita huset till höger om det nedbrunna var Hästbo Ångsågs kontor. Bilden är troligen tagen 1904. Foto Karl Nilsson.

Hästbo Bild 49:3. Det vita huset vid kullen kallas "Hagas", kullen till höger kallas Kummelberget. Strax nedanför kullen går vägen till Herrgården. Som syns på bergen längst upp, de ligger upp mot Igeltjärn, fanns det hyggen på den här tiden också. Bilden är tagen i början på 1900-talet. I mitten på bilden syns den gamla tvättstugan vid bäcken som korsar Sörängsvägen. Foto Karl Nilsson.

Hästbo Bild 49:4. Vid "Karl Anderssons". Lägenheten fick namnet Eriksberg vid avstyckningen i början på 1900-talet. Längst upp till vänster står Emilia Sofia Andersson född Pettersson 1876, hon kallades Emma och längst till höger står Karl Leonard Andersson född i Husby 1873, emellan dem är döttrarna.

Hästbo Bild 49:5. "Karl Anderssons" i vinterskrud.

Hästbo Bild 49:6. En av Karl Anderssons döttrar på väg nedför backen mot byn, hon kanske skall ned till Hedmans Affär och köpa jäst. 

Hästbo Bild 49:7. Tvättstugan vid "Karl Anderssons", bakom ser man de gamla Soldatvretarna från 1600-1700-talet. Här har flera olika soldater röjt, odlat och skapat de här vretarna på byns utmark, bland annat har soldaterna Hurtig och Malmström verkat här. Man kan se vilket omfattande arbete de har lagt ner med alla odlingsrösen som finns. De har startat från ren skogsmark till vad som syns här.Wretar var något man kallade åkrar med sämre kvalitet på jorden och som låg lite utanför inägomarken i vanliga fall. Många soldater har lagt ned enormt mycket arbete på att röja och odla, många av dem fick inte njuta av sin odlarmöda och se hur det växte, då de stupade i något krig eller dog av Fältsjukan som tog fler liv än själva kriget. Soldaterna hade inte tillgång till häst när de bröt mark, det var bara om det var skrivet i Soldatkontraktet att Rotebönderna skulle hjälpa dem med häst, och då gällde det mestadels att köra hem några lass ved eller skjuts till någon kvarn några gånger per år.

Hästbo Bild 49:8. Huset när det är uppbyggt efter branden och Missionshuset till höger.
Foto "Häll" Anders Eriksson. Namnet "Häll" kommer från Torshyttan då de bodde på hällarna.

Hästbo Bild 49:9. Åsvägen med Missionshuset. Mellan Missionshuset och ladan till vänster låg ett av Öster Hästbos grustag på allmänningen. Grustaget auktionerades ut på någon Bystämma, vanligtvis för en period av tre år till högstbjudande, till nästa auktionstillfälle. I förgrunden syns början på ett lertag och spåret där man körde de små vagnarna med lera till Tegelbruket. De små vagnar eller trallor som man körde virke på brukade kallas "Rävar". Bilden är tagen i början på 1900-talet.

Hästbo Bild 49:10. Ett inkommande tåg från Krylbo. Perrongen är som man kan se gjord av trä. Till vänster bortom magasinet syns kolbryggan där man körde upp med hästar och kolstigar för att tippa kolet ned i järnvägsvagnar. Bilden är tagen i början på 1900-talet.