Hästbo

Bild 1-10
 

Hästbo

Bilder

Bildsida 55

Har ni information om bilderna klicka på länken
 Info

Åter Hästbo Bild Index

  

Hästbo Bild 55:1. "Liss Olas". Här föddes Anders Eriksson 1890, hans far "Hed" Erik Larsson född 1851 och hans mor Lisa Kristiansdotter född 1860 flyttade hit från Järna i Dalarna 1887. Anders morfar "Hed" Kristian Larsson född 1829 och hans mormor Karin Jonsdotter född 1835 flyttade hit från Järna samtidigt. Bilden är tagen i början på 1900-Talet. Foto Anders Eriksson. 

    

Hästbo Bild 55:2. Tankearbete på hög nivå vid "Liss Olas". Bilden är tagen omkring 1910.
Foto Anders Eriksson. 

Hästbo Bild 55:3. Skidtävling på Bysjön i början på 1900-talet. I bakgrunden syns Tegelbruket med torkladorna och till höger om personerna på isen syns de stora timmerupplagen.
Foto Anders Eriksson.

     

Hästbo Bild 55:4. Här var det håll igång i skogen med kortspel för herrarna men damerna fick inte vara med. Bilden är tagen omkring 1910.
Foto Anders Eriksson.

     

Hästbo Bild 55:7. Utflykt i kohagen. Bilden är tagen i början på 1900-talet.
Foto Anders Eriksson.

Hästbo Bild 55:6.  

 

   Handlare Carl Viktor Lindeberg född1889 i Kopparberg, gift med Dagmar Margareta Strid, född 1900 i Väster Hästbo, och dotter till Sågverksägare Lars August Strid. Carl Viktor Lindeberg växte upp i Kastet i Gävle.

   Nedanstående är ett utdrag ur en tidningsartikel den 16 februari 1939.

   Carl Viktor Lindeberg blev tidigt Handelsman, han har varit föreståndare i bland annat Storvik och Torsåker. Affären i Torsåker övertog han 1920 och drev den som sin egen till 1935 då han överlät den till Hofors-Torsåkers konsumentförening.

   Den affären var inrymd i nuvarande Blomsterhandelns lokaler. Han har också haft affär i Mehedeby. Under Torsåkerstiden hade Lindeberg en del förtroendeuppdrag, han var ledamot av valnämnden samt revisor för Socknens räkenskaper.

   Då Torsåkers Hembygdsförening bildades 1925 var han en av initiativtagarna och senare föreningens kassör. Han var en duktig sångare och tenor och var med i Torsåkers manskör och hembygdskör.

 

Hästbo Bild 55:9. Timmerlastning på kajen mellan järnvägsstation och Mejeriet. Bilden är tagen i början på 1900-talet. Foto Anders Eriksson.

Hästbo Bild 55:8. Åsvägen med Bönhuset. Bilden är tagen i början på 1900-talet.
Foto Anders Eriksson. 

Hästbo Bild 55:10. Höskörd vid "Liss Olas". Bilden är tagen i början på 1900-talet.
Foto Anders Eriksson.

Hästbo Bild 55:5.

 

   Per Ersson föddes 1847 i Öster Hästbo vid ”Mårtens”, han var far till Erik Eriksson, ”Mårtens Erik”.

   Nedanstående är ett utdrag ur en tidningsartikel den 31 januari 1931.

   Per Ersson var en verklig kärnkarl av gamla stammen, huvudet högre än de flesta, rak och kraftigt byggd. Han var en av dem, som man lägger märke till och minns. Ännu vid åttio års ålder hade han aldrig anlitat läkare.

Med honom bortgår den siste Bergsmannen i denna del av socknen.

   Per Erssons egentliga livsgärning är intimt förbunden med den gård han bebott. Då han efter sin far vid unga år mottog den, var den starkt skuldbelastad och dåligt bebyggd. Men genom idogt arbete har under årens lopp allt förvandlats, så att gård och hemman, som han överlämnat till sonen, i alla avseenden äro en heder för bygden.

   Till gården hörde ursprungligen ett betydande bergsbruk, men detta måste nedläggas, när det utträngdes av de modernare tillverkningsmetoderna på 1880-talet.

   Under sin krafts dagar innehade han en del förtroendeuppdrag. Inte minst känd var han genom sina regelbundna kyrkobesök. I ur och skur, söndag efter söndag och år efter år såg man honom antingen efter häst eller till fots bege sig den 8 kilometer långa vägen till kyrkan.